3. 6. 2024   |   svátek má Tamara
 

Zapomenuté heslo › Amaretti sardi - sardské mandlové pečivo

Název Množství a jednotka
mandle loupané 300 g
moučkový cukr 200 g
bílek 3 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
cukr krupice
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: sardská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Amaretti sardi - sardské mandlové sušenky - najdete ve všech oblastech Sardinie. Je to typické pečivo na tomto nádherném ostrově, které se podává ve sváteční dny při obědě nebo večeři zároveň se skleničkou vína.



Postup
Oloupané mandle, polovinu cukru a kůru z půlky očištěného menšího citrónu rozemeleme na jemný prášek. Bílky se špetkou soli ušleháme do polotuha, přidáme druhou polovinu cukru a společně ušleháme do lesklé, krémovité konzistence. Přidáme pomleté mandle s citrónovou kůrou, promícháme nejprve vařečkou a pak rukou vypracujeme hladké těsto. Do misky si dáme studenou vodu, ve které si budeme namáčet ruce, jinak by se nám těsto lepilo. Z hmoty tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, každou kuličku obalíme v krupicovém cukru a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky zapíchneme loupanou mandli nebo kousek kandované třešně. Před pečením necháme sušenky na plechu odpočinout alespoň dvě hodiny. Pečeme v mírné troubě cca při teplotě 130°- 150° asi 30 minut dozlatova.

Tip:
Sardské mandlové sušenky se v různých oblastech Sardinie mohou mírně lišit - v originálních starých receptech se dává zhruba třetina množství mandlí hořkých a nepřidává se citrónová kůra.
Viděla jsem i postup, kdy se bílky nešlehaly, do mísy se nasypaly mleté mandle s cukrem a citrónovou kůrou, přidaly se neušlehané bílky a rukou se zpracovalo těsto.
Popraskání u pečiva je žádoucí :-).





 


RECEPTY

Zavináče

Postup: Připravíme si nálev. Svaříme vodu s octem, cukrem soli, kořením a zeleninou.... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnová smetanová polévka s medvědím česnekem

Postup: Zeleninu oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka. Zalijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Dušená kapusta

Postup: Kapustu (je úplně jedno, jestli normální nebo kadeřavou - obyčejná je po... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové rizoto s uzeným lososem

Postup: Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme 2 utřené stroužky... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechová prkýnka

Postup: Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...